Trouw
www.trouw.nl - dinsdag 12 april 2005
 
Voorpagina

Ruzie over Joodse tegoeden
'Voogdij-instellingen beheerden vermogen oorlogswezen verkeerd'
door Joop Bouma

Het vermogen van joodse wezen is na de oorlog niet goed beheerd, blijkt uit onderzoek. Niet alle kinderen hebben bij meerderjarigheid ontvangen waar ze recht op hadden.

Joodse voogdij-instellingen hebben het geld onder meer voor de eigen organisatie gebruikt. De financiële dossiers van de kinderen zijn in 1976 waarschijnlijk opzettelijk vernietigd om de sporen van misbruik van de vermogens uit te wissen.

Dit staat in een boek van Vrij Nederland-journaliste Elma Verhey. Ze onderzocht ruim vier jaar hoe voogdij-instellingen na de Tweede Wereldoorlog het vermogen hebben beheerd van kinderen van wie de ouders door de nazi’s waren vermoord. Verhey schreef in 1991 al een boek over de na-oorlogse politieke strijd om de joodse onderduikkinderen.

Het verslag van Verhey’s jongste onderzoek, waaraan de historica Pauline Micheels meewerkte, verschijnt op 20 april. Het Joods Maatschappelijk Werk, dat kortgeleden de drukproef te zien kreeg, neemt afstand van het boek. Het JMW probeerde de schrijfster vergeefs tot uitstel van publicatie te bewegen. Volgens directeur Hans Vuijsje worden de conclusies van Verhey niet gestaafd door documenten. Vuijsje zegt dat hij haar bronnen heeft gecontroleerd.

Het JMW is verwikkeld in een rechtszaak, die de oorlogswezen Philip en Marcel Staal begonnen, om te verhinderen dat de organisatie enkele oude joodse voogdij-instellingen opheft en het gezamenlijke vermogen (7,6 miljoen euro) toevoegt aan de eigen exploitatie. De Israëlische broers zeggen dat zij lang niet alle geld van hun ouders, die omkwamen in Sobibor, hebben gehad. Ze eisen 1,6 miljoen euro. Philip Staal heeft van aanvang af aangedrongen op een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar het vermogenbeheer.

In haar boek schrijft Verhey: ,,De zaak van het vermogen van de joodse oorlogswezen behoeft een antwoord dat verder reikt dan excuses alleen.’’ Volgens haar moet het geld van de joodse voogdij-instellingen worden verdeeld onder de joodse oorlogswezen.

NEDERLAND 4
Tegoeden joodse oorlogswezen. - Ophef JMW over 'bevooroordeeld' boek

Copyright: Trouw

top